BURGERMAATSCHAPPIJ

In een land waar vrijheid en democratie voorop staan is het heel belangrijk dat er ook een open en onafhankelijk platform voor nieuwsdeling is.
Net als vele andere mensen constateren wij dat de huidige media eenzijdig en gekleurd nieuws brengen, waardoor er geen sprake meer is van een onafhankelijke en vrije nieuwsvoorziening.

Dat moet beter!
Dit is een onafhankelijk kunstzinnig bashboard met nieuwsberichten, artikelen, video’s, evenementen en boeken van individuele journalisten, onderzoekers, zorgverleners, schrijvers, kunstenaars en bewuste mensen met andere visies dan die in de reguliere media al volop te vinden zijn. Een platform met onafhankelijke nieuwsbronnen op het gebied van actualiteiten, samenleving, economie, politiek, kunst & cultuur.

Wij denken zelf dat dit een stap voorwaarts is voor onze samenleving gedurende de coronacrisis. Een stap richting meer vrijheid en onafhankelijkheid. Wij hopen dat ook jij wilt bijdragen aan de creatie van een vrije en onafhankelijke nieuwsvoorziening. In een goed functionerende democratie moet iedereen zich veilig voelen om zich uit te spreken. De publicaties kunnen politiek incorrecte inhoud bevatten. Wij beroepen ons op de bij wet geregelde journalistieke en kunstzinnige vrijheid als fundament voor een pluriforme samenleving en democratische processen.
*Dit platform is niet geschikt voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.


Video met dank overgenomen van youtube Utrecht University

Rutger Bregman (32) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (UU) tussen 2006 en 2012. Al tijdens zijn studententijd begon hij stukken te schrijven, eerst voor het blad van zijn studentenvereniging S.S.R.-N.U. en universiteitsblad DUB, later voor landelijke dagbladen. Na zijn studie werkte Bregman voor de Volkskrant en De Correspondent.

Hij schreef meerdere boeken, waaronder ‘Gratis geld voor iedereen’, ‘De meeste mensen deugen’ en ‘Het water komt’. ‘De meeste mensen deugen’ – één van de bestverkochte boeken van 2020 en vertaald in drieënveertig talen – is bekroond met de NS Publiekprijs.

Bregman werd wereldnieuws toen hij in 2019 op het World Economic Forum aankaartte dat de rijken volgens hem structureel te weinig belasting betalen. De BBC noemde hem ‘De Nederlandse historicus die de wereld over ging’, Le Monde vindt hem ‘duizelingwekkend erudiet’. Over ‘De meeste mensen deugen’ zei Yuval Noah Harari: ‘Made me see humanity from a fresh perspective’. [Bron: uu.nl]

#RUTGERBREGMAN #BELASTINGEN #DAVOS
RUTGER BREGMAN HAALT UIT NAAR MILJONAIRS OP DAVOS – EN DE VIDEO GAAT VIRAL
‘Belastingen! De rest is bullshit’ – historicus Rutger Bregman maakt gehakt van de rijken op Davos.

Een speech van Rutger Bregman heeft in 2019 geleid tot een online discussie over het betalen van belasting door miljonairs en grote bedrijven. Tijdens de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos stelde hij dat er te weinig gepraat werd over hoeveel de allerrijksten afdragen aan de samenleving. “Belasting, belasting, belasting”, riep hij, “de rest is bullshit.”

De schrijver voor het journalistieke platform De Correspondent was uitgenodigd om in Zwitserland te komen praten over het basisinkomen. “Maar ik kon daar niet over beginnen, als we het niet eerst over de olifant in de kamer zouden hebben: belasting betalen”, vertelt hij aan de NOS. Volgens Bregman dragen rijke particulieren en grote bedrijven structureel te weinig af.

“Niemand praat over belastingontduiking”, zei de historicus tegen de zaal, vol met ceo’s en diplomaten. “Ik heb het gevoel dat ik op een conferentie van de brandweer ben, maar niemand over water mag praten.”
De speech werd op Twitter tienduizenden keren geretweet. Ook de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders plaatste de video op zijn kanaal. Ook internationale media, zoals The Guardian, publiceerden over zijn verhaal.

Volgens Bregman zat het publiek in de zaal niet te wachten op zijn boodschap. “Je moet je voorstellen: Davos is een bijeenkomst voor de rijkste en machtigste mensen”, zegt hij. “Bill Gates liep er door de gangen, ik ben Máxima nog tegengekomen: ik had nog nooit zoiets gezien.”
Dat zijn verhaal zo veel aandacht zou krijgen, had de historicus daarom niet verwacht. “Er waren honderden panels tijdens de conferentie: slechts één daarvan ging over belastingontduiking. Die was weggestopt in een klein zaaltje en kreeg weinig aandacht.” Na de speech zou de sfeer zelfs wat vijandig zijn. “Zo was de oud-CFO van Yahoo boos dat ik het woord ‘bullshit’ had gebruikt.” In Engelstalige landen is het ongebruikelijk die term te gebruiken in een formele setting.

Maar diezelfde middag al begonnen de positieve reacties binnen te stromen. Ook begonnen mensen de video te retweeten. “En het zijn niet alleen ‘linkse gekkies’ die zich in de discussie mengen: dit wordt een belangrijk punt voor de Democratische partij”, verwacht hij.
“Zo wil de democratische politica Alexandria Ocasio-Cortes een belastingtarief van 70 procent op de allerrijksten gaan heffen, en stelde haar partijgenoot Elizabeth Warren een vermogensbelasting voor voor mensen met een vermogen van meer dan 50 miljoen.” [Bron: NOS]

Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, ministers-presidenten en anderen), intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen. Het WEF organiseert jaarlijks in de winter een jaarvergadering in Davos en diverse regionale conferenties op alle continenten. Omdat in Davos de invloedrijkste personen, onder wie vele staatshoofden, samenkomen, is het een invloedrijk platform.

Het WEF werd in 1971 opgericht door Klaus M. Schwab, een Zwitserse hoogleraar en zakenman. Het hoofdkantoor bevindt zich in Genève, waar het geregistreerd staat als non-profitstichting. Hier werken rond de 400 mensen met ruim vijftig nationaliteiten (jaarverslag 2011-2012).

In de raad van toezicht hadden in 2020 onder anderen Al Gore, oud-vicepresident van de Verenigde Staten, Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM en lid van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB) en Sigrid Kaag (D66), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zitting.
Partners waren in 2020 onder andere Shell, Schiphol, Rabobank, KPN, ING Groep, ABN AMRO, Heineken, Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), Europese Investeringsbank en Apple. [Bron: Wikipedia]

Kabinetsdelegatie naar World Economic Forum (WEF) in Davos
Nieuwsbericht | 20-01-2020 | Minister-president Rutte (VVD) neemt woensdag 22 en donderdag 23 januari 2020 in het Zwitserse Davos deel aan het World Economic Forum (WEF), dat dit jaar 50 jaar bestaat. Ook minister Kaag (D66) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Hoekstra (CDA) van Financiën, minister Bruins (VVD) voor Medische Zorg en Sport en minister Van Veldhoven (D66) voor Milieu en Wonen reizen af naar Davos. Minister Hoekstra en minister Van Veldhoven zijn eveneens 22 en 23 januari aanwezig. Minister Kaag en minister Bruins nemen deel van 21 tot en met 23 januari.
Het WEF is een jaarlijkse, internationale bijeenkomst van ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, academici, maatschappelijke organisaties en journalisten. De bewindslieden nemen in Davos deel aan verschillende sessies en hebben onder andere ontmoetingen met collega’s, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en economen. [Bron: Rijksoverheid.nl]

WHO (World Health Organization of WHO)
De Wereldgezondheidsorganisatie is de gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die een sturende en coördinerende rol heeft op het gebied van gezondheid en welzijn. De WHO wil wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart brengen, activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking bevorderen. Tot de activiteiten behoort de classificatie van aandoeningen (ICD-10) en geneesmiddelen (ATC-codering). De WHO werd op 7 april 1948 opgericht door de Verenigde Naties en is sindsdien gevestigd in Genève, Zwitserland. Jaarlijks wordt deze dag als Wereldgezondheidsdag met een thema in het nieuws gebracht. [Bron: Wikipedia]


Video met dank overgenomen van VRIJENSOCIAALNEDERLAND.NL, LIJST 33.

Scroll Up